Mat som går snabbt att tillaga

Det är väldigt många som känner en stress över att hinna med matlagningen, för det är rätt sällan som man (de allra flesta) har mycket tid över till att laga mat. Många dagar behöver man någonting som går snabbt att laga för att sedan fortsätta med dagens uppgifter. Det finns många knep för att göra tiden i köket kortvarig, några av dessa kommer vi ta upp nedan. Vi vill dock betona att det inte är bra att äta maten för snabbt – det kan leda till magproblem.

Laga storkok

Detta är kanske ett gammalt tips – men det lever kvar tack vare dess effektivitet. Tänk att kunna spendera några timmar av en dag i köket för att sen ha mat resten av veckan? Du kan lika gärna göra dubbelt så många portioner om du ändå ska laga mat. Då får du matlådor över som du kan värma i micron och slipper tänka på vad du ska äta till middag varje dag.

Fungerande redskap

Att ha fungerande redskap gör matlagningen betydligt mer effektiv. Ska du koka vatten behöver du en snabb vattenkokare, inte en som är sliten och tar lång tid att koka upp vattnet. För att ta hand om dina redskap behöver du rengöra och förvara dem rätt.

Planera

Ibland är det inte själva matlagningen som tar tid, utan istället handlar det om att du ska bestämma vad du ska äta. Om du sätter dig ner någon gång i veckan och planerar vad du ska äta slipper du stå där vid kylskåpet eller vid mataffären varje dag och inte ha någon aning. Under tiden du planerar kan du även göra andra saker samtidigt, till exempel sätta på din effektiva kaffebryggare samtidigt som gröten kokar i kastrullen.